Inslapen

Toezeggingen voor het inslapen van een dier geef ik nooit bij het maken van een afspraak. Voor een volledig beeld van uw dier kan ik vragen naar het patiënt verslag welke u kunt opvragen bij de eigen dierenarts. Pas wanneer ik uw dier in levende lijve gezien heb en er contact mee heb gemaakt weet ik of euthanasie de meest diervriendelijkste optie is. Geregeld zie ik dieren waarbij nog behandel mogelijkheden zijn met kansen op een goede kwaliteit van leven in het vooruitzicht.

Bij het inslapen zorg ik er allereerst voor dat uw dier volledig onder narcose is voordat ik een tweede middel geef waar het hartje van stopt. Ik pas zowel de narcose als werkwijze aan op het karakter en de onderliggende ziekte van het individuele dier. Ik gebruik geen middelen waar het dier misselijk van wordt en daarom mag uw huisdier tot op het laatste moment gewoon blijven eten.

Kat/konijn: eerste injectie via bloedvat voorpoot, in de rugspier of onder de huid. Tweede injectie via een bloedvat in de voorpoot.

Hond: beide injecties in de bloedbaan via een infuus in de voor of achterpoot. Wanneer het scheren van de poot teveel stress oplevert, geef ik de eerste injectie in de spier of soms onderhuids.

Ik hoor vaak traumatische ervaringen van eigenaren na het inslapen van hun geliefde dier via een injectie in het hart. Ik euthanaseer dieren NOOIT IN HET HART! Ondanks een voorafgaande narcose kunnen dieren bij een injectie in het hart pijnlijk en zeer heftig reageren. Deze reacties zie je nooit bij het inslapen via een bloedvat in de poot.